Workshops

Het CmK organiseert ieder jaar deskundigheidsworkshops voor leerkrachten:

ICC-cursus 

September 2020 / maart 2021

Wil je op school meer kunst, muziek of dans in de klas? Of wil je dat het aanbod meer op je school en de thema’s gericht is. Wordt dan Intern Cultuur Coördinator! In 8 bijeenkomsten van 3 uur (woensdagmiddag van 14:00 – 17:00) ga je een visie ontwikkelen en een cultuurplan voor je school schrijven. Met dit plan kan je cultuureducatie structureren en een vast onderdeel van het schoolprogramma laten worden. Ook brengen we je in contact met (lokale) cultuuraanbieders en mede ICC-ers. Aan het einde van de cursus ontvang je het officiële LKCA certificaat ICC. 

Slagwerk in de klas – Raoul Roosenstein 

7 oktober 2020 en 10 februari 2021 14:00 – 16:00

Locatie wordt nader bekend gemaakt

Drummen in de klas, ritmes ontdekken en leren spelen, daar heb je niet altijd een drumstel voor nodig. Drummen en ritmes spelen kan op tafels, banken en stoelen maar vooral ook met je eigen lichaam (body-percussion). 

Raoul Roosenstein leert je op een eenvoudige manier hoe je in de klas met de kinderen ritmes kunt gaan oefenen. Dat kan al in 5 minuutjes maar je kan er ook een hele les aan wijden.

Raoul Roosenstein is drummer en bouwt daarnaast cajons (drumkisten). Raoul geeft cajon-workshops en slagwerklessen in de klas maar ook voor leerkrachten.

Meer informatie over hem vind je op: www.grooveindustries.nl

Cultuurdate 

3 maart 2021 – 13:00 – 17:00

Kom tijdens deze inspirerende middag je cultuureducatieaanbod inplannen, maak kennis met cultuuraanbieders en laat je verrassen door de speciale activiteit die we organiseren. 

Dit jaar nodigen we Mark Mieras en Judith Wagensveld uit om te vertellen waarom Cultuureducatie op alle scholen ingezet moet worden en hebben we een pitch over het theaterspektakel Momentum waar scholen aan mee kunnen doen.

Daarnaast helpen het CmK en de lokale aanbieders je graag bij het bedenken en plannen van je cultuuraanbod en bekijken waar ondersteuning bij nodig is.

 

Subjectivicatie: Het kind in de wereld 

14 april en 12 mei 2021

Hoe verhouden we ons tot de mensen en de wereld om ons heen? Welke vragen stelt de wereld ons en welke verantwoordelijkheden komen er op ons pad? Hoe gaan we daarmee om? Volgens Gert Biesta is opgroeien – volwassen worden – een proces van leren leven in relatie tot onszelf, anderen en de planeet. Hij noemt dat proces subjectivicatie en ziet het naast kwalificatie en socialisatie als een van de functies en doeldomeinen van onderwijs. 

In een training van twee middagen gaan we aan de slag met subjectivicatie. 
We starten met een filosofisch onderzoek naar de betekenis van subjectivicatie als begrip en als functie van het onderwijs.

In de tweede middag ervaar je verschillende manieren om in de klas te werken aan subjectivicatie: bijvoorbeeld door filosofische gespreksvoering, door het schrijven van poëzie of door toneelspelen. Het maken en beleven van kunst en cultuur laat ons immers nadenken over hoe we in het leven staan en hoe anderen dat doen.

Deze training wordt gegeven door drs. Judith Wagensveld. Judith begeleidt scholen in het filosoferen in de klas en in het team.

Alle workshops zijn gratis en inschrijven kan hier.

 

Workshops leerlingen

Voor de kinderen organiseren we door het jaar heen ook workshops. Meestal bedenken we die met meerdere organisaties gedurende het jaar. We nodigen scholen dan via de mail uit om deel te nemen. Meestal loopt dit via de ICC-ers. Wil je ook op de hoogte gehouden worden? Meld je dan aan als contactpersoon via hwagemakers@debhw.nl of wordt lid van onze nieuwsbrief