Workshops

Het CmK organiseert ieder jaar gratis deskundigheidsworkshops voor leerkrachten. Voor 2022/2023 zijn dat de volgende workshops;

ICC-cursus 

September 2022 / maart 2023

Wil je op school meer kunst, muziek of dans in de klas? Of wil je dat het aanbod meer op je school en de thema’s gericht is. Wordt dan Intern Cultuur Coördinator! In 8 bijeenkomsten van 3 uur (woensdagmiddag van 14:00 – 17:00 ) waarvan 2 online in eigen tijd, ga je een visie ontwikkelen en een cultuurplan voor je school schrijven. Met dit plan kan je cultuureducatie structureren en een vast onderdeel van het schoolprogramma laten worden. Ook brengen we je in contact met (lokale) cultuuraanbieders en mede ICC-ers. Aan het einde van de cursus ontvang je het officiële LKCA certificaat ICC. 

Ik ga lezen met plezier – Leesbevordering

28 september 2022 – 14.00 – 15.30 uur. Bibliotheek Oud-Beijerland

Leesplezier is de basis van lezen. Vanuit dit plezier kun je verder bouwen naar leesvoorkeur en leescompetentie. Basisscholen stellen zich tot doel om leerlingen te helpen een goede leesgewoonte en een goede leesvaardigheid te ontwikkelen. Kerndoel 9 van het basisonderwijs stelt dat leerlingen “plezier moeten krijgen in het lezen”.

Geef leesbevordering een prikkel binnen het schoolteam met een inspirerende workshop leesbevordering door een bekende kinderboeken auteur! De leerkracht krijgt praktische tips en ideeën, die direct toegepast kunnen worden in de klas. Met een collectie boeken gaat de leerkracht meteen aan de slag.

Deze leerlijn bestaat uit 2 gedeeltes: workshop voor leerkrachten en 3 groepsbezoeken aan de Bibliotheek.

De groepsbezoeken per bouw zijn:
Groep 1 en 2: Duik in een Boek
Groep 3, 4 en 5: Bezoek aan de Bibliotheek
Groep 6, 7 en 8: Schrijversbezoek in de Bibliotheek

Groepsbezoeken op afspraak

Voorwaarde: er is een aanwezigheidsplicht voor de workshop en verplichte afname groepsbezoeken.

ICC date

Woensdag 21 september 2022 – 14.00 – 15.00 uur voor leerkrachten van CSG de Waard

locatie: De Hoeksteen in Oud-Beijerland                                                                  

Woensdag 12 oktober 2022 – 14.00 – 15.00 uur voor leerkrachten van de Hoeksche School

Locatie: CreActief, Koninginneweg 126 Oud-Beijerland

Deze ICC bijeenkomst is bedoelt om onderling ervaring uit te wisselen. Hoe zorg je dat je team enthousiast blijft, hoe zoek je leuk aanbod en hoe regel je de financiën? Alle vragen die spelen onder de ICC-ers kunnen in dit uurtje worden gesteld. Maak gebruik van elkaars expertise en inspiratie.

Training kunst en technologie – Kite Educatie

Woensdag 12 oktober 2022 – 15.00 – 17.00 uur

Locatie: inspirerende plek in de Hoeksche Waard

Maak kennis met de wereld van Kunst, Wetenschap & Technologie! Op zoek naar hoe je dit interessante snijvlak vertaalt naar projecten en lessen in de klas en school? Laat je inspireren door praktische voorbeelden en ervaar zelf de spannende mix aan disciplines verrijkt met hedendaagse technologie. De training is gekoppeld aan het thema van de Kinderboekenweek: Gi-ga-groen!

Taal en Theater

9 november 2022 – 14.00 – 16.00 uur, locatie wordt nog bekend gemaakt.

De methodiek Theater en Taal heeft als doel om op een actieve, speelse en efficiënte manier te werken aan de uitbreiding van de woordenschat van jouw leerlingen. Want het spreekt vanzelf dat een kind zijn woordenschat niet alleen vergroot achter je tafel in de klas, maar vooral door woorden te ervaren, en door woorden te gebruiken.

Tijdens deze korte training krijg je een inkijkje in hoe de methodiek is opgezet. Daarnaast maak je kennis met enkele theaterwerkvormen, zodat je ook zelf aan de slag kunt met het vergoten van de woordenschat van jouw leerlingen door het inzetten van theater.

De training wordt gegeven door Nataschenka le Clercq, trainer Theater. Zij ontwikkelde deze methodiek samen met Mooiwerk Schiedam en Rozet Arnhem.

Muziekenergizes Muziekmees 

woensdag 18 januari 2023 – 13.30 – 15.00

woensdag 25 januari 2023 – 13.30 – 15.00

Altijd tijd voor muzikale energizers! De kinderen en jij, als leerkracht, kunnen hierna weer met een vernieuwde focus en frisse energie aan het werk. 

Op deze muzikale middag gaan we op een actieve manier met elkaar aan de slag. Plezier, verbinding, groepsvorming en muzikale ontwikkeling staan centraal. 

De energizers zijn de dag erna direct in te zetten in jouw klas!

Zet ze in

  • Tussen de taal- en rekenles..;
  • Voor het naar huis gaan..;
  • Als onderbreking  van..;
  • Als kickstart van de dag!                      

Cultuurdate

15 maart 2023 – 13:00 – 17:00

Kom tijdens deze inspirerende middag je cultuureducatieaanbod inplannen, maak kennis met cultuuraanbieders en laat je verrassen door de speciale activiteit die we organiseren.

Het CmK en de lokale aanbieders helpen je graag bij het bedenken en plannen van je cultuuraanbod en bekijken waar ondersteuning bij nodig is. Ook de nieuwe cultuurmix ligt dan voor je klaar.

Canonbusrit museumbus

Woensdag 22 maart 2023 – 14.00 – 16.00 uur, opstappen bij Museum Hoeksche Waard in Heinenoord.

Rij mee met de museumbus langs een aantal plekken in de Hoeksche Waard die in het canonboek beschreven zijn. Samen met een gids van het Museum Hoeksche Waard rijden jullie het eiland over en wordt er veel achtergrond informatie en leuke weetjes vertelt over de plek waar de kinderen opgroeien. Na de rit staat er een lekker drankje voor jullie klaar in het museum.

 

Workshops leerlingen

Voor de kinderen organiseren we door het jaar heen ook workshops. Meestal bedenken we die met meerdere organisaties gedurende het jaar. We nodigen scholen dan via de mail uit om deel te nemen. Meestal loopt dit via de ICC-ers. Wil je ook op de hoogte gehouden worden? Meld je dan aan als contactpersoon via hwagemakers@debhw.nl of wordt lid van onze nieuwsbrief